Cultura Limesiana: Array - Lates, George (Danubius Universitas, 2022)
In mentalul colectiv Centrul este semantizat pozitiv; de acolo vin directiile principale de actiune, acolo e concentrata intelectualitatea si institutiile de forta. Tot acolo se creeaza noul si noutatea in gandire. Modelul Centrului puternic si iradiant vine, in spatiul european, din Antichitate. Atena si Roma sunt situate intr-un inceput de perceptie pozitiva a Centrului. Vechea zicere romana, „Toate drumurile duc la Roma”, este adesea invocata pentru aceasta preeminenta, desi ea avea initial un sens propriu. Mari constructori fiind, romanii au creat o infrastructura de transport uluitoare, formata dintr-o retea de drumuri pavate cu dale de piatra si cu fundatie de pietris, folosita apoi cu eficienta uluitoare pana in pragul modernitatii. Toate provinciile cucerite de romani erau legate de Roma prin astfel de drumuri pavate, ratiunile acestui efort uluitor fiind de natura economica si militara.