Cronica literara. Viul zilelor noastre - Tupan, Ana Maria (Danubius Universitas, 2023)
Dedicat aniversarii a patruzeci si cinci de ani de casatorie, volumul Viul clorofilei. (Editura Destine, Bucuresti, 2020) de Victor Gh. Stan este, de fapt, o celebrare a vietii in asezarea sa in spatiul concret masurat de timpul din calendar. Este o masuratoare cu precizie – poetul socotind zilele traite impreuna cu sotia si inspiratoarea sa – 16 425 in total si notand cu acribie locul screirii fiecarui poem ca si momentul zilei cand a fost incheiat. Demna de o istorie incarcata de date si evenimente, povestea vietii este restituita in parametri spatio-temporali, de parca fiinta in intregul ei ar avea menirea sa se imbrace in cuvinte si fiecare moment si fiecare fractral al ei s-ar cuveni celebrate.