Considerații privind securitatea domestică: Array - Marinescu, Emanuel- Stefan; Mihalcea, Viorel-Cătalin (Danubius Universitas, 2020)
În mod indubitabil, analiza aspectelor de resortul securității trebuie să fie situată la nivel geopolitic. În abordarea securităţii vor fi menținute nivelurile de interes geopolitic, putându-se discuta de securitate globală, regională3 şi naţională. Securitatea națională poate fi considerată ca reprezentând ansamblul unitar al politicilor, strategiilor, metodelor, regulilor, măsurilor, posibilităților și modalităţilor de utilizare a potențialului uman național, material, economic, financiar, militar, diplomatic şi de altă natură, în vederea atingerii scopurilor, obiectivelor și dezideratelor de dezvoltare armonioasă a țării, liberă, conform opțiunilor cetățenilor și normelor dreptui internațional. Ca urmare, securitatea națională poate și trebuie analizată din perspectiva dimensiunilor ce o compun: politică, financiară, economică, socială, alimentară, militară, de mediu, internă etc. În mod indubitabil, laturile ce definesc securitatea ca întreg, cunosc a interacţiune strânsă. Cerințele prioritare de acțiune privesc eforturile întreprinse pe durata posibilelor confruntări hibride intervenite în teritoriul național.Toate formele tipice de criză afectează și știrbesc nivelul de securitate al statului, impunând corecții post-criză.